25.11.07

L'ESVORANC A LA MOSTRA DE TEATRE DE BARCELONA




Novament aquest any som presents a la Mostra de Teatre de Barcelona. Aquest cop sota el nom d' Esvoranc teatre. Es tracta del mateix espectacle que vam presentar al Març a Vic, però amb diferents actors. És el que té comptar sempre amb artistes bons...que després venen els grans i se'ls emporten: el Robert amb la Marta Carrasco, la Queralt i l'Eva amb la Carme Portacelli, l'Albert i la Maria amb l'espectacle propi "Ruddigore", i el Lluis, que era un dels substituts, amb els Joglars. Doncs res, ens hi hem posat de nou, amb l'Abel Coll, la Neus Martínez, la Miriam Escurriola, l'Ignasi Guasch i la Gemma Dausedas, que juntament amb l'Alba Pujol, la Mai Boncompte, el Pau Viñals, la Mercè Boher, l'Isidre Hernández i la Gemma Amorós reestrenarem un nou Esvoranc, ara que estan tant de moda.Això serà els propers dijous 29 i divendres 30 de novembre a les 21h. al nou Teatre del Raval.Les entrades a 5 euros

L'ESVORANC

IX Premi Boira de teatre2006

Autor: Josep Maria Miró Coromina

Direcció, escenografia,llums i espai sonor: Martí Torras Mayneris

Espaisonor: Marc Artigau

Vestuari: Iris Cortavitarte

Intèrprets:

Míriam Escurriola

Alba Pujol

Abel Coll

Ignasi Guasch

Gemma Amorós

Neus Martínez

Pau Viñals

Isidre Hernández

Mercè Boher

Mai Boncompte

Gemma Dausedas


TEATRE DEL RAVAL - C/Sant Antoni Abad, 12 08001-BCN Tel.: 93 443.39.99 Metro: Línia 2, estació Sant Antoni Bus: 20, 24, 37, 41, 55, 64, 91, 120, 141, N6

INAUGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC 07-08 A L'INSTITUT DEL TEATRE



Descobriment de la placa en homenatge a Adrià Gual

El dilluns 29 d’octubre va tenir lloc l’acte d’inauguració del curs acadèmic de l’Institut del Teatre, que enguany dedicava un homenatge a la figura d’Adrià Gual, fundador de l’Institut.

El Teatre Ovidi Montllor va acollir la lliçó inaugural a càrrec del filòsof i escriptor Rafael Argullol i les paraules de Celestino Corbacho, President de la Diputació de Barcelona i de la Junta de l’Institut del Teatre, i de Jordi Font, director general del centre.

A mi em van encarregar de dirigir tot l'acte, i va ser un bon test de cara a poder fer de mestre de cerimònies d'aquests tipus d'actes en els quals el protocol acaba per avorrir-te. Tanmateix i com podeu veure a les fotos la cosa va quedar molt bé: les llums, el muntatge i sobretot, l'actuació en honor a Adrià Gual de l'Ignasi Guasch i la Míriam, a més dels Dei Furbi.
A l'Avui ens van posar aquesta foto de la mítica Escurriola amb l'avi Gual.


Dos exalumnes de l'Institut del Teatre, juntament amb la companyia Dei Furbi, van homenatjar ahir Adrià Gual en l'obertura del curs 2007-2008 de l'escola d'art dramàtic. Els actes, engegats amb una conferència de Rafael Argullol, van culminar amb el descobriment d'una placa dissenyada per Iago Pericot a partir d'una il·lustració de l'homenatjat

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 42. Dimarts, 30 d'octubre del 2007

SEGURETAT VIRTUAL amb QQ TEATRE

La gent de QQTeatre, l'Alicia, l'Anna, la Xènia, l'Alícia i el Joan.

El Martinazzo fent debat amb la canalla.

Han transcorregut ben bé set mesos d’ençà de la trucada que vaig rebre de l’Institut del Teatre per participar en aquest projecte anomenat “Tots junts actuem” de la Fundació Viure i Conviure de l’Obra Social de la Caixa de Catalunya.

Pel camí m’he trobat amb diverses companyies joves de teatre amateur que han participat en les jornades de formació i en les successives proves de selecció fins a arribar a escollir el projecte guanyador.

Abans de res, el públic a qui va adreçat aquest espectacle són adolescents. I molts cops, lamentablement, el teatre que s’adreça a aquesta franja d’edat evidencia una falta de sintonia preocupant, tant pel que fa a les temàtiques argumentals, el llenguatge que s’empra, o la mateixa proposta escènica allunyada del món en què vivim. No podem oblidar que estem parlant dels que seran els futurs espectadors, i molts cops aquests nois i noies, després d’una funció, tenen bastant clar que tardaran molt a anar al teatre o potser no hi tornaran més.

D’altra banda l’encàrrec era fer un espectacle de teatre-fòrum, amb un debat a posteriori on el públic pogués expressar-se sobre aquestes conductes reprobables. En una de les fotos em podeu veure a mi dinamitzant el debat.

El teatre és un gran mitjà per poder transmetre campanyes de sensibilització, i una bona prova d’això és aquest projecte i l’experiència fantàstica que hem tingut amb els primers espectadors que han vingut a veure “Seguretat virtual”, l’espectacle resultant de la proposta guanyadora de QQ Teatre.

Els mèrits n’eren molts. A la seva joventut que afavoreix la connexió amb aquest públic adolescent, una proposta dramatúrgica atrevida i treballada, una bona interpretació ben travada per la directora, una estructura ja formada com a companyia i altes dosis de treball i il·lusió.

Se’m va encarregar fer un seguiment de tot el procés de creació de l’espectacle i no m’equivoco si des del primer dia em vaig sentir com un més dins de la companyia. Junts hem creat un espectacle del no res. Partint de la proposta guanyadora vam acabar de perfilar el que seria l’argument abans de l’estiu i les inevitables i necessàries vacances.

L’argument base ja el teníem: un concurs virtual on els joves protagonistes de la nostra història actuen condicionats per entorns familiars, laborals i d’amistat que els empenyen a la fatalitat. El missatge, dur i eloqüent, es tenyiria d’escenes on les situacions quotidianes i els problemes són molt propers a la realitat dels joves d’avui en dia.

Vam començar a assajar al setembre, tot plegat un mes abans de la data d’estrena programada. Era arriscat i alhora perillós, pel poc temps que teníem. A 1 de setembre no hi havia text encara. El vam anar construint a base d’improvisacions amb els actors, a partir de situacions concretes que amb la Sònia vam anar proposant.

El text s’aniria fixant, si bé es van treballar en dos fronts diferents: d’una banda el concurs amb les preguntes sobre seguretat vial, d’altra banda les escenes dels protagonistes.

Vam buscar l’empatia de l’espectador, amb aquests dos personatges que són les dues presentadores, buscant un joc clownesc, per desdramatitzar una mica tota la càrrega pesada de la tragèdia.

Des de principis de setembre fins la data de la primera prèvia a Martorell he de dir que m’he trobat amb un equip de gent amb una capacitat de treball encomiable, a l’alçada d’un repte semi-professional com aquest.

Nervis pel poc temps, “apretada” d’última hora, ajustar totes les peces ( escenografia, llums, so, producció, etc. ) i finalment l’espectacle veu la llum.

Un espectacle que és millor gaudir amb no més de cent persones per afavorir aquest debat, tot i que hi ha hagut funcions que hem actuat per set-cents espectadors.

El que importa és que aquell missatge que algunes de les campanyes de trànsit ens posen als morros cada cert temps i que ens obliga a fer zàpping per la cruesa de les imatges es transforma en una obra de teatre que d’una manera més útil, amena i reconeixible va entrant a la ment de l’adolescent durant una hora! Una hora de situacions que inevitablement plantejaran al nostre espectador moltes preguntes, reflexions i disquisicions. I més d’una hora, si el professor treballa a classe els continguts elaborats pels amics de Pau Education.

Una campanya diferent, Una aposta amb molta sensibilitat artística, ben falcada i adreçada a la gent jove i el més important, feta per gent jove. Ara només cal que aquest text que teniu entre mans tingui la sortida que es mereix, que no és altra que la seva presència en teatres d’arreu del país.

A QQTeatre, Sònia, Alícia, Imma, Xènia, Anna i Joan, les meves sinceres felicitats.

Als escenògrafs, l’Enric i la Francesca, gràcies per la feina.

A la gent de Pau Education, el meu agraïment per la vostra confiança.

ACTUACIONS octubre-novembre 07/gener 08 a Martorell, Girona, Manresa, Barcelona, Lleida, Tarragona i hi ha prevista una actuació final al TNC



EL SENYOR PERRAMON


Aquests mesos de setembre i octubre he estat treballant com a ajudant de direcció de Joan Anton Rechi a l'espectacle "El senyor Perramon" que encara podeu veure a la cartellera del teatre Romea fins passat Nadal. Una bona oportunitat per seguir treballant amb amics com l'Ivan Benet, l'Òscar Rabadan, la Carme Poll i la Marina Vilardell, així com per conèixer altres grans actors com l'Enric Llort, la Susanna Garachana, el Miquel Gelabert, el Xavier Capdet, la Mònica Marcos, en Ramon Enric i el Boris Ruiz.
Una comèdia catalana inspirada en l'Avar de Molière. Les crítiques han estat una mica matxacones però la gent que hi va s'ho passa bé i riu molt. Així que...

SALÓ DE L'ENSENYAMENT 07 - UNA MARTINADA

El passat març vam estar amb una colla d'actors i actrius postgraduats de l'IT fent animació a la Fira durant el Saló de l'Ensenyament i hi havia una gent d'una web d'aquestes de grups d'amics universitaris ( abrachuchame d'estudielenco ) i vaig fer aquesta pallassada que s'han encarregat de penjar al youtube.
Aquí queda per a la posteritat.